Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, "Kanal İstanbul bir medeniyet projesidir."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, "Kanal İstanbul bir medeniyet projesidir."
22 Ocak 2020 - 22:04 - Güncelleme: 22 Ocak 2020 - 22:06
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Kırıkkale’de hızlı tren inşaatı alanında incelemelerde bulundu.

Bakan Turhan çeşitli inceleme ve ziyaretlerin ardından AK Parti Kırıkkale İl Bakanlığı’nda partililerle bir araya geldi.

Bakan Turhan burada yaptığı konuşmada, “Ulaşımla ilgili ülkemizi doğu-batı, kuzey-güney aksında Avrasya'nın kalbinde bir kavşak noktası yapacağız. Bunun için de Kanal İstanbul'u da inşallah yapacağız. Kanal İstanbul'la ilgili her önemli projemizde olduğu gibi, dostlar başına bizim muhalefet, ana muhalefet her zamanki gibi bu ülkede bugüne kadar yapılmış olan büyük projelere karşı çıktığı gibi buna da karşı çıkıyor.” dedi.

Kanal İstanbul Projesi’nin İstanbul'un kaderini ve ülkenin kaderini değiştirecek olan bir proje olduğunu hatırlatan Turhan, şöyle konuştu:

“Kanal İstanbul, bir deniz yolu projesidir. Bu projenin yapımı ile ilgili olarak dünyanın her tarafından ilgi ve alaka var. Bu projenin içerisinde bulunma arzusu olan var. Bu proje önemli bir projedir, deniz ulaşımı projesidir. İstanbul'un yakınında olması dolayısıyla bir şehircilik projesidir. Dünya'nın başkentinin sınırları içerisinde olması dolayısıyla Asya’yı Afrika’ya, Asya’yı Avrupa'ya bağlayan deniz yollarının geçtiği bir noktada olması dolayısıyla da bir medeniyet projesidir. İstanbul boğazı çok ağır yoğun bir yük trafiğine, deniz trafiğine maruz kamıştır. Giderek de taşınan yük miktarları artmaktadır. Ve bu artan yük miktarları zaman zaman boğazın geçişinde boğazın oşinografik deniz iklim şartları nedeniyle de riskli bir deniz trafiği için zaman zaman büyük kazalara sebebiyet vermektedir. Bu kazalar yaşandı. Bu kazalar yaşanmaması için özellikle son birkaç yıldır geçişlerde bu yolu kullananlara daha sıkı tedbirler aldık, kurallar koyduk. Daha büyük gemiler geçiyor. Geçmişte buradan geçen gemiler boyu 50-100 metreydi, 150 metreydi. Şimdi 200 metre, 300 metre, 350 metrelik gemiler geçiyor. Bu gemiler, yüzde 35'i tehlikeli madde taşıyor. Tehlikeli madde taşıma oranı giderek artıyor. Bu riskin ve olabilecek bir kazada ki, Allah muhafaza daha büyük tahribatlar insan kayıpları tarihi değerler ve o bölgede yaşayan insanları tehdit edecek daha büyük kaza sonucu olaylar ve mağduriyetlere sebebiyet verebilir. Ama biz bunlara aldırmayacağız.Biz bu ülkenin geleceği için, çocuklarımızın geleceği için, milletimizin geleceği için, ülkemizin büyümesi için, bu ülkenin imarı ve ihyası için yapılması gereken her türlü hizmeti, yatırımı sizlerle birlikte milletimizin gücüyle yapacağız. Bu bizim için zor değil. Biz bunlardan büyüklerini yaptık, yapıyoruz. Bunu da Allah’ın izniyle yapacağız.”
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum