Tarım Akademisi öğrencileri tohumları toprakla buluşturdu
Kırıkkale Valiliği bünyesinde geçen yıl hayata geçirilen Obaköy Çocuk Tarım Akademisi'nde bu yıl da öğrenciler getirdikleri tohumları toprakla buluşturdu.
12 Ekim 2021 - 23:24
Bugünkü etkinliklerde öğrenciler, yerleşkede oluşturulan özel bahçelere tohumları dikerek suladı.
Kırıkkale Valili tarafından Kızılırmak nehri kıyısında inşa edilen Obaköy Çocuk Tarım Akademisi'nin 2021-2022 eğitim ve öğretim dönemi açılışı, düzenlenen programla gerçekleştirildi.
Programa Vali Bülent Tekbıyıkoğlu'nun yanı sıra Yahşihan Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Barış Cücen, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz ve diğer yetkililer katıldı.
Program kapsamında Obaköy Çocuk Tarım Akademisi'ne getirilen ilkokul öğrencilerine, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri tarafından önce nasıl tohum dikilmesi gerektiği konusunda eğitim verildi. Görevlilerce alanda bulunan eski tarım aletleri tanıtıldı ve ardından da bitkilerin ekimi ve bakımı uygulamalı olarak gösterildi. Ayrıca, Sevgi Evleri'nde kalan çocuklar ve Mehmet Işıtan Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileri de akademideki etkinliklere katıldı.
Obaköy Çocuk Tarım Akademisi yerleşkesinde, eğitim salonu, ürün işleme atölyesi, tarla ve bitkileri alanı, üretim kasaları, sera alanları, ekim alanları, dinlenme alanları, özel eğitim çocukları için özel yerler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Sevgi Evleri'nde kalan çocuklar için ise üretim kasaları ve meyve bahçeleri, toprak katmanlarını gösteren horizon çukuru, Açık Hava Tarım Müzesi bulunmaktadır.
Amaç, çocuklara tarımı sevdirerek öğretmek. Toprağı, bitkiyi ve doğayı tanıtmak ve çevre bilincini geliştirmek. Ayrıca sofraya gelen gıdaların bütün üretim aşamaları konusunda da çocuklara bilgi vermek.
Öte yandan Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tarım Orman İl Müdürlüğü koordinesinde haftada 2 gün öğrencilere yerleşkede etkinliklerle birlikte çeşitli eğitimler de verilecek.
Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu düzenlenen programda yaptığı konuşmada, "Oldukça kapsamlı ve önemli bir proje. Ben bunu çok önemsiyorum. Öncelikle çocuklarımızın ellerinin tabletlere, bilgisayar tuşlarına değil de toprağa değmesini istiyoruz. Bu çok önemli. Çocuklarımızın bilgisayar üzerinden ürün yetiştirmesini değil de, toprakla iştigal edip de gerçek tohumları, gerçek bitkiciliği, gerçek tarımı öğrenmesini arzu ediyoruz. Tarım çok stratejik bir sektör. İnsanlık tarihi boyunca, dünyanın kurulduğundan bu yana çok stratejik bir sektör olmuştur. Tarımla uğraş, hiçbir zaman önemini kaybetmedi. Teknolojiye hakim olan ülkelerin hemen hemen hepsi tarımı asla elden bırakmıyorlar. Eğer bir millet her şeyini kaybetmişse tekrar yeniden başlayacağı yer tarımdır. Tarım milli güvenliğimiz kadar çok önemli bir sektör. Bu yüzen tarıma önem veriyoruz. Tarıma neden bu kadar önem veriyoruz? Çünkü her şey küçük bir şeyle başlıyor. Bu çocukların hayal kurmasını istiyoruz. Bir tohumdan bir ağacın çıktığını görmesini istiyoruz. Bunu takip etmesini istiyoruz. Sabrı öğrenmesini istiyoruz. Geleceğin Türkiye'sinde tarımın çok önemli bir yerinin olduğunu görüyorum" dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz da, konuşmasında amaçlarının, çocuklara tarımı sevdirerek öğretmek ve toprağı, bitkiyi ve doğayı tanıtmak ve çevre bilincini geliştirmek olduğunu söyledi. Yılmaz ayrıca, sofraya gelen gıdaların bütün üretim aşamaları konusunda da çocuklara bilgi vermek olduğunu belirtti.
Tarım Çocuk Akademisi Koordinatörü Semra Berk de, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa hazırladığımız bir programla çocuklar dönüşümlü olarak buraya gelecekler. Bugün itibariyle başladık. Her çocuk 3 defa burayı ziyaret etme şansını bulacak. Bugün buğday tohumlarımızı toprağa ekmekle başladık. Buğday tohumlarının gelişimlerini takip edecekler. Önümüzdeki aylarda havaların durumuna göre gerekli olan toprak temizliğini, kış sebzelerini ekecekler. Beraber, ağaç dikimi törenleri yapacağız. Ama en önemlisi öğrenciler bu gelişimleri gözlemlemeleri." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Tekbıyıkoğlu ve diğer katılımcılar eşliğinde öğrenciler tohumları toprakla buluşturulduktan sonra görevlilerce toprak katmanları, tarım aletleri ve yerleşkedeki diğer mekanlar konusunda da bilgiler verildi.
FACEBOOK YORUMLAR