"Şiddetle anılmak yerine başarılarımızla anılmak istiyoruz"
21 Aralık 2021 - 09:32
Kırıkkale'de "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Kentteki kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili alınması gereken tedbirler ve yapılması gerekenler masaya yatırılarak detaylıca tartışıldı.
KADES uygulamasının da vurgulandığı çalıştayda, kadınların bir mağduriyet yaşadıklarında emniyet güçlerine ulaşımlarının artık çok kolaylaştığı belirtildi.
Çalıştayın açılışında konuşma yapan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, kadına şiddet olayının küresel bir sorun olduğunu söyledi.
Şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını aktaran Tekbıyıkoğlu, "Ülkemizde de ilimizde de vicdanlarımıza hançer gibi saplanan, bizi insanlığımızdan utandıran elim vakalar yaşandı. Ancak kadına yönelik şiddet sadece ülkemizde, sadece bölgemizde yaşanan bir sorun değildir. Tam aksine tüm dünyada yaşanan küresel bir sorundur. Belli bir coğrafyası, belli bir dili, belli bir dini, belli bir ırkı yoktur. Şunu herkes bilmeli ki, kimsenin bir başkasının ne bedensel ne ruhsal, ne psikolojik bütünlüğünü zedeleyici eylemleri gerçekleştirmeye hakkı yoktur. Şiddet kime ve ne şekilde olduğu fark etmeksizin toplumların ruhunda peydah olmuş kötü niyetli bir urdur. İnsanlığı zehirleyen bu habis urun kökünden kazınması noktasında hepimiz canla başla mücadele etmekteyiz." dedi.
Kırıkkale Rehberlik Araştırma Merkezi Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Eda Subaşı ise, "Ben bir kadın olarak kadına yönelik şiddetle anılmak istemiyorum artık. Başarılarımızla anılmak istiyoruz. Yaptıklarımızla anılmak istiyoruz. Çocukların önünde ne yazık ki öldürülen anneler var. Travma olanlar var. Bu durumda da medyanın da bunu ortaya dökmesi de ulusal travma haline dönüşüyor. Bugün çalıştayda çok iyi çalışmalara adım atacağımızı düşünüyorum. Herkes kendi müdürlüğünce yapabileceklerini paylaşacak burada ve paydaş kurumlarla güzel çalışmalar yapılacağına inanıyorum. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak veli eğitimine, anne baba eğitimine, çocuklarda ve okullarda şiddeti önlemeye yönelik bütün eğitimlere çok önem veriyoruz. Şiddet öğrenilmiş bir davranıştır. Eğer evde güçlü olan zayıf olana şiddet uyguluyorsa çocuk sorun çözme yolunun bu olduğunu öğreniyor. Okuluna gittiğinde arkadaşıyla bir sorun yaşadığında direk şiddete başvuruyor. Çocuk bunu öğrendi şiddet bütün işleri çözer. O kadının şiddet görmesi, babadan şiddet görmesi çocuğa bu davranışı nesiller boyu devam etmesine neden olacak ne yazık ki. Baba anneyi dövecek, anne sinirinden çocuğunu dövecek, çocuk gidip arkadaşını dövecek, arkadaşı masaya sıraya zarar verecek. Bu bir zincir halinde devam ediyor. O yüzden en başından bunun önlenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Kadına şiddeti önleme konusunda KADES uygulamasının önemine değinen Şiddet Önleme Müdür Vekili Burçin Tonga da konuşmasında şunları söyledi:
Ülkemiz olarak çok yol aldık. İnşallah daha da iyi günler göreceğiz. Bu çalıştayı da daha iyi ilimiz için neler yapabiliriz. Bunları planlamak için bir araya geldik. Bu anlamda KADES uygulaması ile kadınlarımızın bir mağduriyet yaşadıklarında emniyet güçlerine ulaşması artık çok kolaylaştı. 183 ihbar hattımız artık mevcut. Her yeni gün uygulama ekleniyor kadın sahasında, bakanlığımızda. İnşallah daha iyi günler bizleri bekliyor diye düşünüyorum, ümit ediyorum."
2 gün süren çalıştayda alınan kararlar, raporlaştırıldıktan sonra katılımcılar ile kurum ve STK temsilcileri ile paylaşıldı.
FACEBOOK YORUMLAR