Okul yöneticilerine sağlık hizmetleri semineri verildi
28 Ağustos 2023 - 12:40
Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere kent genelindeki okullarda görev yapan okul yöneticileri ile okullarda görevli okul hemşireleri katıldı.
Yeterli ve dengeli beslenme anne karnında başlayarak tüm yaşam sürecinde gerekli olan bir durum. Bunun yanı sıra 6-17 yaş arasındaki bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesi, ilerleyen yaşlarda beslenmeye bağlı oluşabilecek sağlık risklerinin azaltılmasında obezite, hipertansiyon, Tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklar ile okul başarısının artmasında bilişsel fonksiyonlar, akademik beceri gibi faktörler üzerinde etkili bir durum. Büyüme sürecinde olan okul çağı çocuklarında ve ergenlerde günlük enerji ve besin ögesi gereksinmelerinin sağlanması gerekmektedir. Günlük enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanabilmesi için, bu dönem çocuklarının tüketmeleri gereken besinlerin iyi kalitede ve yeterli miktarlarda olması büyük önem taşımaktadır.
Çocuklar günün yaklaşık 6-8 saatini eğitim almak için okulda geçirmektedirler. Bu durum, günlük almaları gereken enerji ve besin ögesi gereksinimlerinin bir kısmının okullarda verilen toplu beslenme hizmetlerini kantin ya da yemek hizmetlerinden karşılanması anlamına gelmektedir. Toplu beslenme hizmetleri kapsamında sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menülerin planlanması, besin ögesi ihtiyaçlarının karşılanması, bunun yanı sıra sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandıracak eğitimlerin verilmesi de önem teşkil etmektedir.
Bu kapsamda 2023-2024 eğitim öğretim yılı başlamasına sayılı günler kala İSGB İl Sağlık Hizmetleri Sorumlusu Murat Ünal ve Diyetisyen Müge Karaaslan tarafından gıda üretimi ya da sunumu yapılan okul ve kurumlarda görev yapan okul yöneticileri ve okullarda görev yapan hemşirelere seminer verilerek "Menü Planlama ve Okul Sağlığı Hizmetleri” konusunda bilgilendirmelerde bulunuldu.
İSGB İl Sağlık Hizmetleri Sorumlusu Murat Ünal seminerde yaptığı konuşmada, “Okul sağlığı hizmetlerinin yerine getirilmesinde okullarımızda görevli hemşirelerin vermiş olduğu hizmetler büyük önem taşımaktadır. Hemşireleriler okuldaki sağlık koşullarının yerine getirilmesi, personelin kişisel hijyen, gıdaların hijyeni ve gıda güvenliği gibi daha birçok hususta okul idaresi, öğretmenler ve velilerle görüşme yaparak öğrencilerin daha sağlıklı ortamlarda bulunmaları için büyük çaba sarf etmektedirler. Öte yandan kronik rahatsızlık teşhisi konulmuş öğrencilerin takipleri ve sisteme girişlerinin düzenli olarak yapılması konusunda da hemşirelerimiz önemli katkılar sağlamaktadır.” dedi.
Diyetisyen Müge Karaaslan ise, “İnsanların ev dışında başkaları tarafından üretilen besinlerle beslenmesine toplu beslenme diyoruz. Okul yemekhaneleri de toplu beslenme sistemi içerisinde olan mekânlardır. Günün önemli bir bölümünü okullarda geçiren çocuklarımızın beslenme için gidebilecekleri yerler okul kantinleri ya da okul yemekhaneleridir. Bu nedenle kantin ve marketlerde çocukları daha sağlıklı olan seçeneklere yönlendirmenin yanı sıra okul yemekhanesinde çıkan öğünleri planlayarak besleyici, doyurucu ve göze hitap eden menüler oluşturmalıyız. Okullarımızda bulunan özel durumu olan öğrencilerimizin takibi için okul sağlığı hemşirelerimizin, fiziksel aktivitelerle beslenmeyi desteklemek için beden eğitimi öğretmenlerimizin ve yemeklerin yapım aşamasında aşçılarımızın da oldukça önemli rolleri bulunmaktadır. Toplu beslenme bir ekip işidir ve ekibimiz ne kadar uyumlu olursa başarı da o oranda artış gösterecektir.” diye konuştu.
Öte yandan seminer menü planlaması yapılırken dikkat edilmesi gerekenler ile doğru ve yanlış menü örnekleri üzerinde karşılaştırmalar yapıldı. Yaş gruplarına göre alınması gereken günlük, haftalık ve aylık porsiyonlar konusunda da bilgiler aktarıldı.
Seminer, katılımcıların çeşitli konulara dair soruların cevaplandırılmasının ardından son buldu.
FACEBOOK YORUMLAR