Meslek liseleri ekonomiye güç verir hale geldi
Meslek liselerinde üretimi yapılan eğitim materyalleri sayesinde devlet bütçesine katkı sağlanarak Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına da destek veriliyor.
22 Ekim 2021 - 16:53
"Gelecek Mesleki Eğitimde" sloganıyla Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında başarılı projeleri hayata geçiren Milli Eğitim Bakanlığı, bu çerçevede Kasım 2020'de başlatmış olduğu "Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi" ağını daha da genişleterek öğrencilerin alanlarına uygun meslek edindirmenin yanı sıra elde edilen gelirler sayesinde de bu okullar ülke ekonomisine güç verir hale geldi.
Bu kapsamda yurdun bir çok noktasında olduğu gibi Kırıkkale'de de bir meslek lisesi mobilya ve metal bölümü öğrencilerinin çalışmalarıyla elde edilen öğrenci sıra ve masası, öğretmen masası ve yine eğitim aracı olarak kullanılmak üzere çeşitli ebatlardaki dolap üretimleri yerel ihtiyaçları karşıladığı gibi Bakanlık aracılığı ile de yurt genelindeki okulların ihtiyacını karşılamaktadır.
Kentteki Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin mobilya ve metal bölümünde eğitimleri devam eden 60 öğrencinin, meslek öğretmeni ve usta öğreticileri sayesinde ileride yapacakları mesleklerinin de temelleri atılmış oluyor.
Okulun atölyelerinde yılda 12 bin öğrenci sırası, öğrenci ve öğretmen masası ile ve yine takım halinde 12 bin dolap üretimi gerçekleştiriliyor. Elde edilen ürünlerden aylık 100 bin lira, yılda ise 1 milyon 200 bin lira gelir elde edilerek devlet bütçesine katkı sağlanıyor.
Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, yaptığı açıklamada, meslek lisesi olarak kentte çok önemli adımların atıldığını belirterek, okulun her geçen gün ciro artışı ile adeta bir fabrikaya dönüştüğünü söyledi.
Meslek lisesinin bundan böyle sektörün taleplerine duyarlı, istihdam odaklı ve paydaşlarla da iş birliği içinde olduğunu hatırlatan Tüfekçi, "Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin mobilya ve metal bölümü öğrencilerimizin aslında neler yapabileceğini görmüş olduk. Öğrencilerimizin bundan böyle kollarında altın bilezikleri diyebileceğimiz bir meslekleri var artık. Mezun olduklarında sektörde rahatlıkla istihdam sağlanması mümkün olacak. Gençlerimiz sayesinde üreten, ürettikçe de gelişen, geliştikçe de ülke ekonomisine katkı sağlayan bir okul haline gelmiş olduk. Öğrencilerimiz burada eğitimlerini alırken meslekleriyle ilgili tüm detayları da ayrıntılı ve uygulamalı şekilde öğrenmiş oluyorlar. Bu güzel çalışmaları özveri ile yapan, emeklerini ürüne dönüştüren tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum." dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde çok önemli adımların atıldığını belirten Tüfekçi, şöyle konuştu:
"Bakanlığımızca Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde yurdumuzun her bölgesindeki tüm okullarımızda, tüm illerimizde, mesleki eğitimin özellikle çağın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ve öğrencilerimizin de çağın gerektirdiği donanımla meslek liselerimizin gelişmesi acısından projeler başlatıldı ve her geçen gün bu projeler daha da geliştirildi. Bu kapsamda da tabi ki ilimizde 5 meslek lisemizde çok ciddi çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Bakanlığımız çok ciddi destekler verdi. Şu anki bulunduğum Gazi Meslek Lisemiz mobilya ve metal alanında çalışmalar gerçekleştiriyor. Burada öğrencilerimizi özellikle günümüzün gelişen teknolojisine uyum sağlamaları, istihdam alanında ve mezun olduktan sonra gelecekte kendi alanlarını, kendi iş yerlerini kurduklarında teknoloji ile uyumlu bir şekilde çalışabilecekler ve üretim yapabilecekler. Bizler bu konuda okullarımızda teknolojik olarak gerekli donanımları revize ederek öğrencilerimizin mesleki olarak hizmetine sunuyoruz."
-"Yılda 1 milyon 200 bin ülke ekonomisine destek sağlanıyor."
Okulun atölyelerinde 60 öğrencinin aktif olarak üretimde görev aldığını aktaran Tüfekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öğrencilerimiz aktif bir şekilde yıllık ortalama 12 bin sıra, 12 bin öğrenci masası, 12 bin öğretmen masası ve sınıf dolabı üretiyorlar. Bu, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Bakanlığımıza paralel bir şekilde şu an ilimizin de hatta ben şöyle söylüyorum, Kırıkkale 3. Organize Sanayi diyorum bizim meslek liselerinde üretilen ürünler için. Çünkü ülke ekonomisine çok ciddi katkıları var. Gazi Meslek Lisemizde öğrencilerimiz sadece aylık 100 bin, yıllık 1 milyon 200 bin devlet bütçesine, devlet ekonomisine katkı sağlıyor. Hem de bu sayede kendileri mesleklerini geliştirmiş oluyorlar. Bölgemizdeki sektörlerle de ilişkilerimiz oldukça sıcak. Çalışmalarımız sanayi alanındaki, sektördekilerle işbirliğimiz gayet güzel ilerliyor. Çalışmalarımızı Organize Sanayi ile işbirliği içerisinde yürütüyoruz. Sanayi sektöründe üretilen her şeyi neredeyse biz artık meslek liselerimizde üretmeye başladık. Bu anlamda da tabii ki Bakanlığımızın son yıllardaki meslek liselerine bakışı, vizyonu bizi destekledi. İnşallah çalışmalarımızı ilimizde daha da geliştirerek hem öğrencilerimize bu alanda kendi hayatlarını idame ettirmelerine yardımcı olmak, hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz."
Tüfekçi, imal ettikleri ürünlerle yerel ihtiyaçları fazlasıyla karşıladıklarını ve ürünlerin ülkenin birçok iline gönderilerek okulların sıra, masa ve dolap ihtiyaçlarının karşılandığını sözlerine ekledi.
FACEBOOK YORUMLAR