Bozkırın Bilgesi "Cengiz Aytmatov" paneli düzenlendi

Bozkırın Bilgesi "Cengiz Aytmatov" paneli düzenlendi
11 Ocak 2024 - 16:35
Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğünce Anadolu Mektebi Yazar Okumaları "Cengiz Aytmatov" paneli düzenlendi.
Kırıkkale Valiliği Konferans Salonunda düzenlenen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Anadolu Mektebi’nin kurucusu, Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, panelde yaptığı konuşmada, “Yaptığımız işin çok zahmetli olduğunu biliyoruz. Çok önemli olduğunun farkındayız. Tahammül gerektiğini ve buna ihtiyaç olduğunu biliyoruz ve bu şartlar içerisinde hayalleri de olan, rüyaları olan bir hareketiz. Böyle bir hareketin dışa dönük yönünün bu kadar sade olması şaşırtıcı. Ama gerekli. Bunu çok bilinçli bir şekilde yapıyoruz.” dedi. 
Yurt genelinde yüzlerce panel düzenlediklerini anlatan Güçlü, şunları söyledi:
“Bir büyük insanı tanımak dünyayı tanımak gibidir. Anadolu Mektebi yazarlarının çoğu bu niteliktedir. Anadolu Mektebi yazarları bu toplumun, Anadolu toplumunun ve onun irtibatlı olduğu soy ve kültürel olarak irtibatlı olduğu toplumlar açısından baktığımızda bu sahip oldukları kültür ve medeniyete karşı olmayan, genel olarak savunan bir öncelik veriyor. Okuttuğumuz yazarlar, öğrencilerde kimlik sorunu diye bir şey yaşamalarına imkan vermeyecek. Ne olduklarını bilecekler. Ayaklarını öyle bir zemine basacaklar ki karşısında kim varsa o ne derse desin kendilerinin söyleyeceği bir sözü olacak. Bugün burada öğrencilerimizin sunumlarını izlerken gözümün yaşı aktı akacaktı, zor mani oldum. Çok güzel bir tablo görmüş olduk. Öğrencilere ve onları yetiştirenlere yürekten teşekkür ediyorum.”
Kırıkkale Valisi Mehmet Makas da konuşmasında, “Sayın Bakanımız, büyüğümüz Sami Güçlü, bıkmadan usanmadan bu memleketin geleceğini inşa etme, sadece Anadolu coğrafyasının değil, tüm Türk coğrafyasının, tüm ümmet coğrafyasının geleceğini inşa etme adına ter döküyor, yol kat ediyor. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Dünya kurulalı hak ile batılın mücadelesinin olduğuna dikkat çeken Makas, “Mankurtlaştırma hareketini yapanlar batılın temsilcileridir. Hak üstün gelecektir. Biz buna inanıyoruz. Bu gençlerimiz geçmişinden güç alacak, geleceğe de daha emin adımlarla yürüyecekler ve dünyaya adaleti ve hoşgörüyü, huzuru getirecekler. Evlatlarımız güzel bir sunum yaptılar, ailelerini öğretmenlerini ve emekleri olanları ayrı ayrı tebrik ediyorum.” diye konuştu.
Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ataşesi Begimai Bakytbek ise, Kırıkkale’de böyle bir programda bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek “Burada bulunmaktan çok kıvanç duyuyorum. Öğrenciler çok güzel konuşmalar yaparak bizlere önemli bilgiler aktardırlar.” ifadelerini kullandı. 
Cengiz Aytmatov’un Türk dünyasının büyük bir hafızası ve hazinesi olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Bakytbek, şöyle konuştu:
“Cengiz Aytmatov denince ve Kırgız millî edebiyatı konusu denilince Manas Destanı’ndan sonra ilk akla gelen bir yazardır. Sihirli kalemiyle sadece Kırgız edebiyatını değil Kırgız Boyu’nun, halkının varlığını onun felsefesini dilini, dinini, anlatan bir yazardır.  Sadece bizim değil, Türk dünyasının büyük bir hafızası ve hazinesidir. Bugün onun kıymetli eserlerini anlamak, anlatmak ve dolayısıyla böylece onu, adını, anısını yaşatmak için burada birlikte olmak çok anlamlı ve değerli. Büyükelçilik ve şahsım adına emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Bu çalışmaların hepsini çok takdir ediyoruz. Gençlerin yapmış oldukları her bir analiz çalışmasından dolayı çok etkilendim. Kırgız halkının Türk dünyası ve dünya edebiyatına kazandırdığı en büyük armağan Cengiz Aytmatov’u yaşatmak, yaygınlaştırmak büyük görev ve sorumluluğumuz olduğu kanaatindeyiz. Bugün onu en iyi şekilde yerine getirdik diye düşünüyorum.”
Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Aydoğan da, panelle ilgili değerlendirmesinde, “Ülkemizde ve arkadaşlarımızın bize hatırlattığı şey, batının sömürgeci ruhuna karşı yani ‘mankurtlaşlamaya’ karşı direnme ruhunu sürekli barındırmamız gerektiğini hatırlatmaları nedeniyle önemlidir. Biz Peygamberimizin dediği gibi ahlakçıyız. Ahlak medeniyetçisiyiz. Cengiz Aytmatov’un makurtlaşmaya panzehir olarak öne sürdüğü şey, kültürdür. Kültür, bir düşünme biçimidir. Kültürün insandaki karşılığı ahlaktır. Ahlak, diğer insanları kendimizden daha önemli, daha öncelikli ve daha değerli görme işidir. Mankurtlaşan kişi, kendi doğrusu, iyisi, kötüsü, güzeli, çirkini olmayan demektir. Mankurtlaşmaya isyan eden kendi kültürünü dirilten demektir. Bugün Filistin topraklarında olan şey, makurtlaştırmak isteyenlerle makurtlaşmak istemeyenlerin savaşıdır. Benim Cengiz Aytmatov’dan anladığım budur.” diye konuştu.
Düzenledikleri panel sayesinde kentte, okullarda, öğrencilerin arasında yeni bir atmosferin geliştiği bilgisini veren Millî Eğitim Müdürü Rıza Aydın da konuşmasında, “Cengiz Aytmatov’un kitaplarını okuduğunuzda koca Türk dünyasının bir köyü dediği, köyün bazen Kırşehir’in, Kırıkkale’nin, Erzurum’un ya da Kütahya’nın, bazen de Makedonya’nın, Halep’in İran’ın, Kırgızistan’ın, Kazakistan’ın bir köyünde olduğunu hissedersiniz.” ifadelerini kullandı.
Öğrenci Ayşe Naz Saçal'ın Başkanlığında sunulan panelde, panalist öğrencilerden Rümeysa Şahin, "Mankurtlaşmak", Elif Azra Özkan, "Aytmatov'da Gökyüzünün Sonsuzluğuna Uzanan Anne Sevgisi", Şeyma İrvan, "Cengiz Aytmatov Romanlarında Doğanın Söyledikleri" ve Melike Albay ise "Cengiz Aytmatov Romanlarında Rejime Karşı" konularında sunum yaptı.
Panel, Anadolu Mektebi tanıtım filmi izlenmesi, öğrencilerin mesajları ve katılım belgelerinin verilmesinin ardından son buldu.
Panele konuşmacıların yanı sıra, Mühimmat ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Barış Cücen, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, il müdürleri, akademisyenler, okul yöneticileri, öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum