Yerli Düşünce Dergisi'nin "Türkistan" özel sayısı tanıtıldı

Yerli Düşünce Dergisi, düzenlediği toplantı ile haziran ayında çıkarttığı "Türkistan" özel sayısını geniş bir katılımla tanıttı.

Her ay farklı bir konuyu gündeme alan ve uzman yazar kadrosu ve ekibiyle ülkemizin fikir hayatına yeni bir soluk getiren Yerli Düşünce Dergisi, haziran ayı konusuyla yine ses getirdi. Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi’nde “Türk Dünyasının Manevi Başkenti” ilan edilen Türkistan’ı konu edinen Yerli Düşünce Dergisi, geniş bir katılımla “Türkistan Özel Sayısı” toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı, aynı zamanda Elbaşı, Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 81. yaş gününe atfedildi.
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Yerli Düşünce Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği toplantıya;Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı,Türksoy Genel Sekreteri Bilal Çakıcı, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, Halk Müziği SanatçısıArslanbekSultanbekov, çok sayıda milletvekili, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Yerli Düşünce Dergisi yazarları ve basın mensupları katıldı. Toplantının sunuculuğunu ise, Ahmet Yesevî Araştırmacısı ve Yahşihan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatma Sönmez gerçekleştirdi.
"Bize Orta Asya'dan geldin diyenler artık Türkistan'dan geldin diyecekler"
Programda bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, basın mensuplarına teşekkür ederek, “Burada olmanız çok önemli çünkü yüzyılların hayali gerçekleştirildi. Çünkü Türkiye'de ne yazık ki Türk insanı bu hayalin gerçekleştiğini bilmiyor. İnşallah şimdi sizin vesilenizle her eve bu hayalin gerçekleştiği girecek. Bize Orta Asya'dan geldin diyenler artık Türkistan'dan geldin diyecekler. Orta Asya diye bir şey yok. Türklerin Ata yurdu Türkistan var.” şeklinde konuştu.
“Türkistan,  bölgenin ve dünyanın refahına katkıda bulunmaktadır”
Türkistan’ın manevi başkent olmasına da değinen Topçu, “Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Türk dünyasının Aksakal’ı Nursultan Nazarbayev, 19 Haziran 2018’de Güney Kazakistan eyaletinin adını Türkistan Eyaleti olarak değiştirip, Türkistan şehrinin de bu eyaletin merkezi olmasına ilişkin kararı onaylamıştı.
Aksakalımızın bu tarihî kararı, 31 Mart 2021 tarihinde yapılan ‘Türk Konseyi Devlet Başkanları Gayri Resmi Zirvesi’nde Türkistan’a ‘Türk Dünyasının Manevi Başkenti’ unvanı verilerek taçlandı.Türkistan’ın bölgenin ve dünyanın refahına, güvenliğine, barışına dün olduğu gibi bugün de yarın da çok büyük katkılarının olacağı tarihî bir hakikattir.
Türk dünyası,Mağcan ve Çolpan atalarımız gibi Türkistan için şehit olmuş yüzlerce ziyalı atalarımızın ruhunu şad eden bu kutlu adın iadesinde ve manevi başkentimiz olarak kabulünde başta Aksakalımız Sayın Nazarbayev olmak üzere emeği geçen herkesi dünya durdukça saygı ve şükranla anacaktır. Bu vesileyle de, dergimizin ‘Türkistan Özel Sayısı’nda emeği geçen herkese de teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerine yer verdi.
“Türkistan iki dünya eşiğidir; Türkistan Er Türk'ün beşiğidir.           
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ise konuşmasında,“Kazaklarda, ‘Yalnızın sesi çıkmaz, yayanın da ayağının tozu çıkmaz.’ diye bir atasözü var. Biz, hep bir olursak, beraber olursak, birbirimize destek olursak o zaman yapmak istediğimiz işleri daha iyi anlatabiliriz. Tabii ki bu yaptığımız işlerin tanıtılmasında değerli basın mensuplarının da rolü çok önemli. Biz, birçok değerli çalışmalar yapıyoruz ancak bunların hepsinin yansıması değerli basın mensuplarının desteği ile olur.
Türkistan denilince aklımıza Kazakistan’ın güneyindeki bir şehir aklımıza geliyor. Aslında Türkistan, Kazaklar için sadece bir şehir değil, sadece bir il merkezi değil; Türkistan, aslında Kazaklar için tüm Kazakistan demek, tüm Türk dünyası demektir. 31 Mart 2021 tarihinde yapılan ‘Türk Konseyi Devlet Başkanları Gayri Resmi Zirvesi’nde alınan kararla Türkistan, Türk Dünyasının Manevi Başkenti ilan edildi. Bu, çoktan olması gereken bir olaydı. Bu süreci başta, TÜRKSOY Genel Sekreterimiz Düsen Kaseinov Bey başlattı aslında. Türk Dünyasının Kültür Başkenti olarak başlattı ve o süreç sonrasında ve gelinen aşamada Türk dünyasının gerçek anlamda manevi başkenti oldu Türkistan’ımız.
Türkistan, birçok şairin eserine konu oluş, ilham vermiştir. Örneğin,  Mağjan Jumabayev, ‘Türkistan iki dünya eşiğidir; Türkistan Er Türk'ün beşiğidir.’ demektedir. Bu, örneklerden sadece bir tanesidir. Dolayısıyla kadim şehir Türkistan, bizim için, tüm Türk dünyası için çok önemlidir.” ifadelerine yer verdi.
“Türkistan ve TÜRKSOY iş birliği ebediyen sürecek”
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türkistan ve TÜRKSOY’un iş birliğinin yirmi yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatarak, bu iş birliğinin artarak devam edeceğini belirtti. Kaseinov, konuşmasına şöyle devam etti, “Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kararıyla iki bin yılında Türkistan şehri kuruluşunun bin beş yüzüncü yılını kutladı. Ben o zaman Kazakistan Cumhuriyeti Kültür Komitesi Başkanı’ydım. Görevim nedeniyle, kutlama hazırlıkları ve diğer çalışmalar bana verilmişti.  Kutlama hazırlıkları kapsamında Türkistan’da var olan tarihi abidelerin hazırlanması ve başlatılan restorasyonlarının bitirilmesi, çevrenin düzenlenmesi çalışmalarını yürüttük ve Türkistan’ın bin beş yüzüncü yılını coşkuyla kutladık. Şahsen o dönemden itibaren manevi uyanışımızın kenti Türkistan ile yakından çalışmaya başladım.
TÜRKSOY Genel Sekreterliği görevine geldikten sonra Kazakistan Kültür Bakanlığı’na teklif ederek 2017 yılında Türkistan’ın Türk dünyası kültür başkenti seçilmesi için adaylık sürecinin başlatılması hususunda öncülük ettim. Türkistan ve TÜRKSOY arasındaki ebedî devam edecek bu manevi bağın ve iş birliğinin ortak çalışmalarımız vasıtasıyla da daha da kuvvetleneceğine inanıyorum.
Yerli Düşünce Dergisi’nin,‘Türkistan Özel Sayısı’nın, Er Türk’ün beşiği, manevi başkentimiz Türkistan’ın tanıtılmasına ve halklarımız arasındaki yakınlaşmaya katkı sağlayacağı umuduyla hayırlara vesile olmasını dilerim.”
“Ömrüm yettiğince görevimi yerine getireceğim”
Programın sunuculuğunu gerçekleştiren ve aynı zamanda Türkistan saygın vatandaşı olan Dr. Fatma Sönemez de, “İlk kez 1994 yılında öğrenci olarak gittiğim Türkistan, benim Ata yurdum. Ahmet Yesevî Atam ve O’nun kutlu otağı Türkistan, büyük sevdam. Ata yurdum bildiğim ve 27 yıldır bilfiil konferans, program, projelerle hizmetkârı olduğum Ata yurdum Kazakistan–Türkistan, Türk dünyasının Aksakalı, Elbaşımız Sn. Nursultan Nazarbayev tarafından yeni statü kazandırılarak eyalet yapıldı ve âdeta nakış nakış yeniden işlendi.
Türkistan özel sayısı ile yeniden yapılandırılan Ata ocağım Türkistan için ‘Türkistan Özel Sayısı’ çıkaran Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Sayın Bakanımız değerli abim Sayın Yalçın Topçu’ya, Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Sayın Metin Gündoğdu’ya ve dergide emeği geçen, yazısıyla katkıda bulunan herkese Türkistan’ın saygın vatandaşlık unvanı olan biri olarak teşekkürlerimi sunuyorum. Özellikle dün 81. yaşına giren Elbaşımız Sn. Nursultan Nazarbayev’e ithaf ettiğimiz bu toplantımızı ben de 27 yıl önce kendisiyle Türkistan da öğrenci toplantısında buluştuğumuz Kurucu Cumhurbaşkanımıza, Ata yurdumun 27 yıllık değişim sürecini yazdığım bir mektubu, yine yıllar yılı bu süreç ile bezediğim fotoğraflar ile bir tablo yaptırıp hediye olarak gönderiyorum. Bu, benim için büyük heyecan. İnşallah yeniden Ata yurdunda kendisini ziyaret etmek ve nasihatini dinlemek nasip olur.
Bu vesileyle belirtmek istiyorum ki, Türkistan’ı çok anlatmak, çok tanıtmak, gönüllerimizin rotasını oraya yönlendirmek hepimizin, Ahmet Yesevî Atamıza olan vefa borcudur. Türkistan’ın, Türkiye’deki birkaç fahri vatandaşından bir tanesi olarak 27 yıldır olduğu gibi bugün de ömrüm yettiğince bu görevimi yerine getirmeye devam edeceğim. Türkistan’a selam olsun.” açıklamalarında bulundu.
Toplantı sonrasında, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’a, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım JomartTokayev'in Kararnamesiyle “Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçi” unvanı verilmesi dolayısıyla Yerli Düşünce Derneği adına Yalçın Topçu bir kutlama plaketi takdim ederken, AhmetYesevî Uluslararası Türk kazak Üniversitesi’nin ilk öğrencilerinden olan Dr. Fatma Sönmez’in 27 yıllık değerlendirmesini yer aldığı tablolaştırılmış bir mektup da, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e gönderilmek üzere Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly’e teslim edildi.
Program, halk müziği sanatçısı Arslanbek Sultanbekov’un şarkılarıyla son buldu.
 











dr. fatma sönmez türkistan yerli düşünce dergisi’nin “türkistan” özel sayısı ortaasya