YENİ SENDİKA' dan 14 Mart Talepleri
YENİ SENDİKA Kırıkkale Şube Başkanı Savaş Yüksel YENİ SENDİKA olarak tüm sağlık çalışanlarının en içten dilekleriyle 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladıklarını belirterek bazı taleplerinin olduğunu söyledi.
Şube Başkanı Yüksel yaptığı yazılı açıklamada, "Sağlık alanında hizmet eden hekiminden hizmetlisine, hemşiresinden memuruna, teknisyeninden sağlık lisansiyerine kadar görev yapan tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz. YENİ SENDİKA olarak; Ülkemizde Avrupa’daki meslektaşlarının 4/1 oranında sayısı ile bu ülkenin insanına yıllardır sağlık hizmeti veren, özellikle pandemi döneminde büyük fedakârlık ve özveri göstererek hizmet eden sağlık çalışanlarımızın emeğinin karşılığı olan ücret ile özlük haklarını alabilmesinin mücadelesini veriyoruz. Bu 14 Mart Tıp Bayramında Sağlık Bakanlığımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz. 14 Mart sadece bir günlük bayram olarak kalmamalı. Sağlık çalışanlarımızın sorunlarının konuşulduğu, uzun yıllardır çözüm bekleyen sorunların çözüldüğü, çalışma barışının sağlandığı ve çalışanların hak ettiğini aldığı bayramlar olmalıdır. Biz YENİ SENDİKA olarak 2024 yılının “SAĞLIK ÇALIŞANLARI” yılı ilan edilmesini ve uzun yıllardır sağlık çalışanlarının kronikleşen sorunlarının çözüme kavuşturulmasının mücadelesini istiyoruz.
Sağlık hizmetleri bir bütündür. Sağlıkta görev yapan her bir meslek grubunun emeği değerlidir. Bu anlamda 2024 yılı 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle sağlık çalışanlarımızın aşağıdaki sorunlarının çözümü için mücadele edeceğiz ve bu taleplerimizin başta Cumhurbaşkanlığı ile Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili makamlara ileterek çözümü noktasında her birinin takipçisi olacağız.
1- TEK KALEM MAAŞ ÖDENMESİ: Sağlık çalışanları 5 ayrı kalemde ücret almakta ve aldıkları ücretin neredeyse yarısından fazlası emekliliklerine yansıtılmamaktadır. Devlet eliyle çalışanlara verilen bu ücretin emekliliğe yansıtılmamış olması kendi içinde bir çelişkidir. Aynı zamanda bu ödemeler içerisinde ek ödemeler de hastanenin gelir durumuna göre dağıtıldığından dolayı çalışanlar hangi ay ne kadar maaş alacağını bilememektedir. Yapılan ödemelerin tek kalem maaş olarak ödenmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır.
2- 5434 ve 5510 SAYILI KANUN DÜZENLENMELİDİR: 5434 kanunda emekli maaşları zaten çok düşük iken 5510 sayılı kanun ile 2008 yılı sonrası memur olanların emekli maaşları daha da düşürülmüştür. Yıllarca kamuya hizmet eden sağlık çalışanlarımızın emekli maaşlarının insanca yaşanır bir emeklilik hayatı için kanunun yeniden revize edilerek düzenlenmesi gerekmektedir.
3- 12000 TL SEYYANEN ZAMMIN EMEKLİLİĞE YANSITILMASI: 2023 yılı Temmuz ayında verilen seyyanen zam taban aylığa yansıtılmamış dolayısı ile emekliler bu haktan faydalanmamıştır. Dolayısı ile emekli maaşı çok düşük kaldığından dolayı emekliliği hak eden kamu çalışanları emekli olamamaktadır. 12000 TL’lik seyyanen zammın bir an önce emekliliğe yansıtılması gerekmektedir.
4- TABAN ÜCRET KATSAYILARI ARTTIRILMALIDIR: Teşvik yasasında yapılan taban ücret katsayılarında ciddi adaletsizlikler yer almaktadır. Bu anlamda sağlık hizmetler sınıfında (SHS), genel idari hizmetler (GİH), teknik hizmetler sınıfı (THS), yardımcı hizmetler sınıfı (YHS) çalışanların taban katsayıları mevcut uygulamanın 4 katı artırılmalıdır.
5- NÖBET VE İCAP ÜCRETLERİ: Sağlık hizmetlerinde nöbet tutan tüm çalışanların nöbet ücretleri yüzde yüz oranında artırılmalı, icap ücreti alamayan çalışanlarçalışanları da icap ücreti verilmelidir.
6- YIPRANMA PAYI: Sağlık çalışanlarına verilen yıpranma payının kapsamı genişletilmeli, bu anlamda unvanına ve çalıştığı yere bakılmadan her bir sağlık çalışanı yıpranma payından faydalanmalıdır. 6 yıla 1 verilen yıpranma payı 4 yıla 1 olarak yeniden düzenlenmelidir.
7- TEŞVİK YASASI: Teşvik yasası mevcut hali ile ciddi adaletsizlik barındırmak ile birlikte çalışma barışını da bozmaktadır. Belirlenen tavan ve katsayı oranları nedeni ile çalışanlar tavana takıldığından dolayı havuzdaki dağıtılabilir oranın tamamı dağıtılamamaktadır. Bu anlamda adaletin tesis edilmesi için tüm çalışanların emeğinin karşılığını alacağı bir yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır.
8- 3600 EK GÖSTERGE: Daha önce 1. dereceye düşen memurlara sözü verilen 3600 ek göstergenin sağlık ve sosyal hizmet kolunda görev yapan ve 1. dereceye düşen tüm çalışanlara bir an önce verilmelidir.
9- SAĞLIK MESLEKLERİ KANUNU: Öğretmenlik meslek kanununda olduğu gibi sağlık çalışanlarının meslek tanımlarının yeniden yapılarak, kariyer ve özlük haklarını geliştirecek sağlık meslekleri kanunu çıkartılmalıdır.
10- MESLEKİ SAYGINLIK: Sağlık Mesleğinin saygınlığını artırmaya yönelik toplumu bilinçlendirecek kamu spotu, bilgilendirme, sağlık çalışanlarının mesleğini değerli göreceği çalışmalar Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalıdır.
11- ŞİDDET VE MOBBİNG İLE MÜCADELE: Sağlıkta şiddet ile ilgili birçok kanun düzenlemesi yapılmasına rağmen şiddet her geçen gün daha da artmaktadır. Bu anlamda şiddet ile mücadele konusunda caydırıcı tedbirlerin acilen alınması, bakanlığın yeni eylem planını bir an önce uygulamaya koyması gerekmektedir. Bununla ilgili YENİ SENDİKA olarak şiddet uygulayanların 6 ay boyunca sağlık giderlerinin SGK yerine şahsın kendi bütçesinden ödemesi ve yine şiddeti uygulayan kişinin kayıt altına alınarak belli bir süre kolluk kuvvetleri nezaretinde muayene olmaları sağlanmalıdır. Mobbing ile mücadele noktasında bakanlık merkezinde beyaz kod uygulaması gibi bir uygulama ile kayıt altına alınması, mobbing ile mücadele dair başkanlığı kurulması bu vesile ile mobbinge uğrayan ve uğradığını düşünen çalışanların başvuracağı bir birim oluşturulmalıdır.
12- YHS KADRO: Sağlık Bakanlığı bünyesinde temizlik, güvenlik ve veri giriş işlemleri 4/D sürekli işçi kadrosunda yer alan personel tarafından verilmekte olup, yardımcı hizmetler sınıfında görev yapanların çoğunluğu idari görevlerde çalışmaktadır. Bir defaya mahsus yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların genel idari hizmetler sınıfına geçişleri sağlanmalıdır.
13- KREŞ VE MİSAFİRHANE: Sağlık Bakanlığı bünyesinde 81 ilde sağlık çalışanlarının çocukları için kreş açılmalıdır. Aynı şekilde 81 ilde sağlık çalışanları için konaklama hizmeti sunacak misafirhane ve eğitim tesisi yapılmalıdır.
14- ADLİ TIP KURUMU: Sağlık ve sosyal hizmet alanında hizmet vermekte olan adli tıp kurumu çalışanlarının özlük ve mali hakları noktasında iyileştirme yapılması için çalışma yapılmalıdır.
Birlik, beraberlik, samimiyet, cesaret ve liyakatle tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının özlük ve sosyal hakları için yol yürüyoruz." ifadelerini kullandı.