Yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı
Etkili olan kar yağışı sonrasında olumsuz hava şartları nedeniyle aç kalma tehlikesi yaşayan yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı.
Kırıkkale’de etkili olan kar yağışı sonrasında olumsuz hava şartları nedeniyle aç kalma tehlikesi yaşayan yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı.
Kırıkkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, kış mevsimi nedeniyle doğada açlık tehlikesi yaşayan yaban hayvanları için çalışma başlattı.
Ekipler tarafından yemleme çalışmaları kapsamında kentin 1300 rakımlı dağ eteklerinin belirli noktaları ile ormanlık arazilere 6 ton yem bırakıldı.
Yem bırakılacak araziye gelerek dürbünle de inceleme yapan ekipler, özellikle kanatlı hayvanların yaşam alanlarını tespit etti.
Ekipler, sulak alan çevrelerine, yol boylarına, ormanlık alandaki ağaç diplerine ve birçok yaban hayvanlarının görüntülendiği fotokapan görüş alanlarına yemleme yaptı.
Kırıkkale'de Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırıkkale Şube Müdürü Bahadır Gürleyik yaptığı açıklamada, “Kar üzerinde hayvanların yem bulması zorlaşıyor. Bunları yemleyerek bu hayvanların yaşam döngüsünde yer etmelerini sağlıyoruz.” dedi.
Yaban hayvanlarını yemleyerek nesillerinin çoğalmasını ve doğada sayılarının artmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Gürleyik, “Hayvanların çoğalmasını, nesillerinin geleceğe aktarılmasına yardımcı oluyoruz. Bunların sayısının artması yaban hayatının gelişmesine sebep olacaktır. Bu zincirleme olarak uzun yıllara yayılan bir süreç olacaktır. Her sene bu programları aksatmadan devam ettiriyoruz. Tüm Türkiye’de genel müdürlüğümüz yemleme çalışmaları yapmaktadır. Kırıkkale özelinde de biz, 6 bin kilogram doğaya yem bıraktık. Özellikle kanatlı hayvanlar için doğaya yem bırakıyoruz. Kar yağdığı zaman bu mevsimi gözetiyoruz. Kar üzerinde hayvanların yem bulması zorlaşıyor. Bunları yemleyerek bu hayvanların yaşam döngüsünde yer etmelerini sağlıyoruz. Bunlar üredikçe, çoğaldıkça bunlarla beslenen döngünün üstündeki hayvanların da yem bulması dolayısıyla kolaylaşacaktır." ifadelerini kullandı.
Avcılarla da mücadele verdiklerini aktaran Gürleyik şunları kaydetti:
"Kanunda av yapılacak zamanlar, avlanacak türler her sene merkez av komisyonu kararları ile güncelleniyor. Bu güncellemelerle verilen kotalara riayet edilerek avlanma sağlanırsa doğal yaşamın dengesini bozmamış oluruz. Çünkü burada nesli tehlike altında olabilecek türler varsa, ve popülasyonu azalan türler varsa merkez av komisyonumuz bunların avlanmasını belirli sürelerle yasaklar ve bir sayı, bir kota sınırı getirir. Bunlara uyulmadığı zaman bunları kaçak avlanma olarak nitelendiriyoruz. Biz 7/24 sahadayız. İhbarlarımız oluyor ve kaçak avcıları da denetleme sonrası yakalıyoruz. ve cezai işlemler uyguluyoruz."
Doğaya yem bırakma çalışmalarının kış mevsimi boyunca süreceği belirtildi.