"Virüs çocukları daha fazla etkiler bir karakter kazanabilir"

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı, Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selda Bülbül koronavirüs tedbirleri kapsamında her zaman hastaların ve ailelerin yanında olduklarını belirterek, “Virüs mutasyona uğrayıp şekil değiştirebiliyor, nitelik değiştirebiliyor. Bakarsınız yarın bir gün çocukları daha fazla etkiler bir karakter kazanabilir.” dedi.
 
İlk olarak yaşlılarda daha sonra da çocuklarda da virüsün görüldüğüne dikkat çeken Bülbül, “İlk başta yaşlılarda görünür diye popilite kazandı. Ancak daha sonra gördük ki, Çin’den, İtalya’dan, İspanya’dan gelen çalışmalarda, yayınlarda çocuklarda da görülebiliyor. Özellikle küçük yaş bebeklerde solunum yetmezliği ile kendini gösterebiliyor. Nadiren ishalle de karşımıza çıkabiliyor. Gerçi 10 yaşın altında çocuklarda henüz ölüm bildirilmedi. Yaşlılar kadar korktuğumuz bir durum değil çocuklar için. Ama gene de tedbiri elden bırakmamak lazım. Çünkü her an virüs mutasyona uğrayıp şekil değiştirebiliyor, nitelik değiştirebiliyor. Bakarsınız yarın bir gün çocukları daha fazla etkiler bir karakter kazanabilir.” diye konuştu.
 
 
- “Gebeler çok tedirgin”
 
 
Toplumda gebeler çok tedirgin olduğunu hatırlatan Bülbül, şunları söyledi:
 
“Bunun aynısını Çernobil dönemi kazasında yaşamıştık. Ama burada gebeleri rahatlatacak şeyler söyleyelim. Şimdilik gebelerde bebeğe geçiş çok fazla bildirilmedi. İngiltere’den bildirilen 1 veya 2 vaka var. Bunların da bebekleri sağlıklı şu anda. Bebekte herhangi bir sağlık problemi yok. Bir ölüm bildirilmedi. Kronik hastalığı olanlar, burada en riskli grup.  Astımı olanlar veya kronik akciğer hastalığı olan çocuklar, kistik fibrozis gibi hastalığı olanlar. Bu çocukların kendilerini koruması, dışarı çıkarken maskelerini takması, diğer insanlarla fazla ilişkiye girmemesi ve bol su içmesi önerdiğimiz şeyler. En ufak bir şikayet ateşi öksürük, konjoktivit gibi mutlaka aile hekimlerini arasınlar. Veya bizleri arasınlar. Gerekli olursa biz onları muayene etmek için davet edelim.”
 
-“Metabolizma hastalıkları olanlar infekte olurlarsa bağışıklık sistemleri çöker.”
 
 
Metabolizma hastalarının evlerde iyi izole edilmesi gerektiğini dile getiren Bülbül, şunları kaydetti:
 
“Kalıtsal metabolizma hastalıkları, biotidinaz eksikliği, fenilketanüri gibi üre siklusu enzim defekti gibi. Bu hastalarımızın şuanda ekstra bir titizlik göstermeleri çok beklediğimiz bir şey değil. Risk grubu değiller. Ama her zaman eğer infekte olurlarsa bağışıklık sistemleri çökeceğinden bu hastalarda da mümkün olduğunca kendilerini korumalarını, dışarıya çıkmamalarını, evde izolasyonlarını en uygun şekilde yapmalarını öneriyoruz.”
 





prof. dr. selda bülbül koronavirüs kırıkkale Üniveristesi tıp fakültesi hastanesi