Tarihe ışık tutan Tokat baskısı Kırıkkale'de yaşatılıyor
Kırıkkale'de Mahalle Konaklarında eğitim gören kursiyerlerce düzenlenen etkinlik kapsamında, Selçuklu dönemine uzanan motiflerin yer aldığı "Haydi Kendi Baskını Kendin Yap" Tokat tahta baskı sanatı etkinliği düzenlendi.
Usta Öğretici Kamile Coşkun ve Meryem Kaçar ile diğer görevli kursiyerler tarafından düzenlenen ve birbirinden güzel çalışmalar, Kırıkkaleli vatandaşlar tarafından büyük beğeni gördü.
Kırıkkale Belediyesi ve Halk Eğitimi Merkezi arasında imzalanan protokol kapsamında kentteki mahallelerde Mahalle Konakları oluşturuldu. Konaklardaki kursiyerler, aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimler sayesinde hem sanat öğreniyorlar hem de aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar.
Mahalle Konakları Koordinatörü Nezahat Bakır, yaptığı açıklamada, konaklarda açılan kurslarda kursiyerlerin çok önemli kazanımlar elde ettiklerini söyledi.
Kırıkkale Evleri'nde düzenledikleri "Haydi Kendi Baskını Kendin Yap" Tokat tahta baskı sanatı etkinliğinin vatandaşlar tarafından ilgi ile izlendiğini ve yapılan çalışmaların, oluşturulan baskılardaki motiflerin her birinin tarihsel birer anlam taşıdığını söyledi.
Usta Öğretici Kamile Coşkun da, çalışmalarla ilgili bilgiler vererek, "Etkinlikte kursiyerlerimizle birlikte Tokat tahta baskı sanatını kullanarak kumaşlara değişik desenler oluşturduk. Böylelikle Tokat el baskısı ile aslında geleneksel el baskısı motifleri yapılmış oldu. Bundan böyle ilimizde de Selçuklu geleneksel Tokat baskısı sanatı kentte tanıtımları detaylıca anlatılmış ve bundan böyle bu sanat yaşatılmaya başlanmış oldu." dedi.
Coşkun, baskıda kullandıkları Selçuklu dönemine kadar uzanan her motifin o döneme ışık tuttuğunu, öte yandan bu sanatın insanların yaşantılarından esinlenerek yapıldığını aktardı.