Özenle saklanmıştı, şimdi dağıtımı yapıldı
Yerli ve milli tohum çeşitliliğinin yaygınlaştırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Kırıkkale Valiliği himayelerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından faaliyete geçirilen “Yerel Tohumların Değerlendirilmesi” projesiyle yürütülen çalışmalar kapsamında çiftçilere yerel ve ata tohumları dağıtıldı.
Kırıkkale Valiliği himayelerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Tohum Muhafaza Ofisi’nin yürüttüğü çalışmalar kapsamında elde edilen “Ata Tohumları” çiftçilere dağıtıldı. Yerel çeşitlerimize ait tohumların ortaya çıkarılması, yöreye ait çeşitlerin toplanarak yerelde ve tohum gen bankasında muhafaza altına alınması, özlenen tatların yeniden sofralarda yerini alması ve üretimlerinin devamlılığının sağlanması, yerel tohumlar konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen proje çalışmaları ilk meyvesini verdi.
Kırıkkale Vali Vekili Ahmet Sait Kurnaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen “Tohum Dağıtım Töreni'ne” ilgi ve katılım yüksek oldu. Törende konuşma yapan Vali Vekili Kurnaz, “Bugün dünya nüfusu 7 milyarı aşmış durumda. Geleceğin en büyük kaygısı bu 7 milyar insanı doyurmak. İnsanlık tarihi içerisinde bu kadar insanı doyurmak için biz elimizde ki genetik tohumlarla oynamaya başladık, daha fazla ürün ve verim elde edebilmek için. Çünkü bu insanların bir şekilde doyması lazımdı. Ama diğer taraftan da genetik olarak modifiye ettiğimiz ürünler, gıdalar dolayısıyla sağlık sorunları gibi pek çok konu gündeme getirdi. Tohum alıyoruz, yurt dışından tohum getirtip ıslah ediyorduk. Yüzyıllarca bu süreç böyle devam etmişti” dedi.
Tarihte tarımla uğraşılan ilk coğrafyada bulunulduğunu işaret eden Vali Vekili Kurnaz, “İnsanlık tarihi içerisinde baktığımız zaman tarım toplumuna ilk geçen coğrafya bizim ülkemiz. Mezopotamya’da yerleşik hayata geçtik. Yerleşik hayatla beraber tarım toplumuna geçmişiz. Yani yaklaşık 10 bin yıl bu topraklarda bu tarım yapıldı. Bu silsile içerisinde sizin ata tohumları, yerel tohumlar dediğimiz tohumlar, her türlü yok olma tehlikesine karşı bir elemeden geçerek varlığını sürdürmüş. Belki bu tohumlardan elde ettiğiniz ürünlerden daha düşük verim alacaksınız. Ama genetiği bozulmamış, bu coğrafyanın bütün şartlarına binlerce yıl dayanmış, bir tohumumuz var. Bunun muhafazası çok önemli.”
Dünya nüfusunun artması ile gıda sıkıntılarının ortaya çıktığını ifade eden Vali Vekili Kurnaz, “Son yıllarda tüm dünyada gen bankaları, tohum bankalarının kurulmasının en önemli sebeplerinden biri orijinal kayıtlarına, orijinal tohumlarına dönmek için uğraşmasından. Biz dünyanın diğer ülkelerine göre daha avantajlıyız. Çünkü tarımı bu topraklar, bu coğrafya başlattı. Burada bizim projemize katılarak bu tohumları alıp, denemelerini yapıp, üretimini yapan çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum. Sadece kendi hayatlarına katkı sağlamıyorlar, bu ülkeye ve insanlık tarihine bir şeyler katıyorlar. Dünya, kalabalık insan nüfusunu nasıl besleyeceğini düşünmeye başladı son yıllarda. Bunun için yaptığınız işler çok önemli. Bütün çiftçilerimizin emeğine sağlık” dedi.
Vali Vekili Ahmet Sait Kurnaz’ın konuşmasının ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Ata Tohumu Dağıtım Töreni”ne geçildi. Burada projeye katılan çiftçilere ata tohumları dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sahada yapılan çalışmalar neticesinde 120 çiftçi ile bire bir görüşmeler sonucunda 16 türe ait 596 çeşit sebze ve bakliyat tohumunun tespit edilip kayıt altına alınarak gen bankasında yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen ata tohumların çiftçilere dağıtıldığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, belirlenen çiftçilere dağıtılacak fide ve tohumların 2023 yılı Mayıs ayında sözleşme yapılarak, müdürlük teknik elemanları ve proje ekibi gözetiminde tekniğine uygun üretimlerinin yapılmasının sağlanacağı belirtildi.
Yerel ve ata tohumlarının dağıtımının ardından Vali Vekili Ahmet Sait Kurnaz ve beraberindeki heyet, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde bulunan Yerel ve Ata Tohumları Toplama Ofisi'ni gezdi.