Öğrencilere sınav kaygısı ve motivasyon eğitimi
Kırıkkale’de lise ve mezun öğrencilere yönelik Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) psikolojik danışmalar tarafından “Sınav Kaygısı ve Motivasyon” eğitimi verildi.
Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kırıkkale Belediyesi tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen eğitim seminerlerinde, Kırıkkale Belediyesi Gençlik Merkezi’ndeki sınavlara hazırlanan öğrencilere Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Eda Subaşı ile Psikolojik Danışman Ömer Yurdakul tarafından moral, motivasyon, derslerde başarının yolları ve sınavlara hazırlanma, sınav heyecanını yenme ve daha birçok konuda görsel sunumlarla bilgiler verildi.
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Subaşı, öğrencilere yönelik yaptığı konuşmada derslerde başarı sağlanabilmesi ve doğru sonuçlara ulaşabilmek için pozitif düşünme ve hedef belirlemenin olması gerektiğini hatırlatarak, “Her bireyin çalışmaya başlamadan önce kendine hedefler koyması motivasyon açısından önemlidir. Hedeflerinizi oluşturduktan sonra bu hedeflerinizi günlük, haftalık, yıllık ve 10 yıllık hedeflere bölebilirsiniz. Motivasyon kaybı yaşamak istemeyen bireylerin çalışma ve gündelik hayatlarında olumlu ortamlar oluşturması daha sağlıklı olacaktır. Negatif düşünceler sizleri bir adım geriye götürecektir. Bunu asla ve asla unutmayınız.” dedi.
Ders çalışma saatleri konusunda birçok kararsızlıklar yaşandığını belirten Subaşı, şunları söyledi:
“İnsanların en çok kafasını karıştıran unsurlardan birisi de hangi saatler arasında çalışması gerektiğidir. Bu belirsizlik insanı yormakta ve çalışma azmini düşürmektedir. Bu nedenle bireylerin çalışmalarını yürütebilmeleri adına ve motivasyon düşüklüğü yaşamamaları adına yapmaları gereken en temel şeylerden birisi de saat belirlemektir. Günlük çalışma sisteminizin içerisinde dikkatimizi dağıtan onlarca etmen olduğu unutulmamalıdır. Sürekli başarısızlık hissiyatı, yapamama korkusu bireylerde negatif durumlar oluşturma riski taşır.”
Bireylerdeki uyku düzenine de dikkat çeken Subaşı, “Çoğu insanın gece uykularına dikkat etmediği ve istenilen düzeyde uyumadığı gözlemlenmektedir. Günlük 7 ile 9 saat aralığında uyumayan bireylerin, bilişsel süreçlerinde sorunlar olduğu yapılan araştırmalarda gözlemlenmiştir. Bu nedenle motive olmak ve verim almak için günlük uyumanız gereken sürelere dikkat ediniz.” ifadelerini kullandı.
Psikolojik Danışman Ömer Yurdakul da, verimli ders tekniklerinin kullanılması durumunda başarı elde edilebileceğini söyledi.
Saatlerce bilinçsiz bir şekilde ders çalışmak yerine verimli ders çalışmayı öneren Yurdakul, “Öğrenmede başarıyı olumlu yönde etkileyen faktörlerden biri de istekli ve kararlı olunmalı ve her bireyin kendisine uygun bir sistematik ders çalışma planının hazırlanması gerekir. Amaçların belirlenmesi, zamanı verimli kullanmak, uygun bir çalışma ortamı ve dikkati uyanık tutmak da verimli ders çalışmaya olumlu yönde etki sağlayacak özelliklerdir.” dedi.
Amaçların, hedeflerin önceden belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Yurdakul, şöyle konuştu:
“Derse hazırlıklı olmak, not tutmak, okumak, araç gereç ve kaynaklardan istifade etmek ve aralıklı tekrarlar yapmak unutmayı önlemeye yardımcı olur. Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır. Eğer bunları sağlayabilirsek dikkatimizi toplamış oluruz. Daha az hayallere dalar, planlı ve programlı çalışmamıza da katkı sağlar. Verimliliği ortadan kaldırıcı dikkat dağıtıcı nesneler, öfke, uykusuzluk, yorgunluk, araç gereç eksikliği, acelecilik, korku, başka yerde olma isteği gibi unsurlardan uzak durmamız gerekir.”
Yurdakul, “Anlatılan konuların zihinlerde kalıcı olması için derslerde soru sorulmalıdır. Sorulanları cevaplamak derse karşı ilgi ve dikkatinizi arttıracaktır. Derste not tutmak dikkatinizin dağılmasını engelleyecek, böylelikle bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlayacaktır. Öğretmeninizin konu anlatırken jest ve mimiklerine, ses tonuna dikkat ediniz. Farklılaştığı noktalar genellikle konunun önemli noktalarıdır ve sınavlarda çıkma ihtimali kuvvetli olan konulardır.” diye konuştu.
Gençlik merkezindeki eğitim, öğrencilerin merak ettikleri konularla ilgili soruların cevaplandırılmasının ardından son buldu.