Kırıkkale'de LGS tercih danışmanlığı için 147 merkez oluşturuldu
Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğünce kent genelinde Halk Eğitimi Merkezi, Rehberlik ve Araştırma Merkezinin yanı sıra oluşturulan 147 merkezde öğrencilere "Tercih Danışmanlığı" hizmeti veriliyor.
Millî Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin liselere yerleşme süreçlerinde destek olmak amacıyla 81 il ve ilçe merkezlerinde "Tercih Danışmanlığı" hizmeti başlattı.
Kırıkkale’de de hizmet vermeye başlayan merkezler, 19 Temmuz'a kadar sürecek olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih sürecinde, rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar doğru tercih yapılması konusunda öğrenci ve velilerle birebir görüşme sağlıyor.
Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde oluşturulan merkezdeki hizmetler konusunda bilgiler veren Kırıkkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Yavuz Ertekin, tüm tercih danışma merkezlerinde önemli detayları velilerle ve öğrencilerle paylaşıldığını söyledi.
Tercihlerde öğrencilerin merak ettikleri tüm soruların cevaplandırıldıktan sonra karar sürecine geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Ertekin, “Öğrencilerimiz yorucu bir eğitim öğretim hayatının ardından 8’inci sınıftan mezun olmaya hak kazandılar ve liselere geçiş sınavına girdiler. Bu sürecin ardından da sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih süreci başladı. Açıklanan takvime göre 3-19 Temmuz arası tercih dönemi. Bu tercih döneminde okullarımızdaki psikolojik danışmanlarımız kendi okullarında tercih komisyonunda görevliler. Bizler Rehberlik ve Araştırma Merkezi psikolojik danışmanları ise Halk Eğitimi Merkezi ve Kırıkkale Rehberlik ve Araştırma Merkezinde komisyonlarımızı kurarak görevlerimize başladık. LGS tercih sürecinde merak edilen ya da tereddüt yaşanan tüm konularda öğrencilerimizi tercih danışmanlığı merkezlerimize bekliyoruz.” dedi.
Tercih sürecinde öğrencilerin merkezlerden nasıl ve ne şekilde yardım alacakları konusuna da değinen Ertekin, şunları söyledi:
“Bizler, tercih danışmanlığı süresince öğrencilerin ilgi, değer ve yetenekleri doğrultusunda bir üst öğrenim kurumuna geçişlerine rehberlik edebilmek için büyük çaba gösteriyoruz. Tercih edilecek liselerin, özel durumu olan öğrencilere ilişkin koşulları detaylı olarak öğrencilere aktarıyoruz. Öğrenci ve velilerin birbirlerinden farklı istek ve beklentilerinin olabileceği göz önünde bulundurularak bu durumun bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirilmesi konusunda da etraflıca bilgiler veriyoruz. Bu nedenle öğrencilerimiz merkezlerimize gelerek gidebilecekleri lise türleri, aldıkları puanlarla merkezi sınavla yerleşebilecekleri liseler hangileri bu konuda bizlerden bilgi alabilirler. Öte yandan lise türlerinin ne gibi özellikleri var, hangi donanımlara sahip ve diğer hangi özelliklere sahipler bu ve buna benzer tüm konularda danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Öncelikle öğrencilerin kaç tercih yapacaklarını bilmeleri gerekiyor. Merkezi sınavla öğrenci alan okulları tercih yapacak öğrencilerimiz bu konuda 10 okul tercih edebilirler. Yerel yerleştirme ile yani adrese dayalı yerleştirme ile tercih yapacak öğrencilerimiz 5 tercih daha yapabilirler. Ayrıca pansiyonlu okulları tercih edecek okulları tercih edecek öğrencilerimiz 5 pansiyonlu okul tercihi yapabilirler. Öğrencilerimiz toplamda 20 tercih hakları var. İsterlerse bu 20 tercihin hepsini kullanabilirler. Bir önemli konu da tercihler internet ortamında yapıldıktan sonra öğrencilerin mezun olduğu okula giderek okul müdürlüğünce tercihlerin onaylanması gerekiyor. Bir başka önemli konu ise öğrencilerimiz, aynı okul türünden en fazla 3 tercih yapabilirler.”
Ertekin, Halk Eğitimi Merkezi, Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile tüm ortaokul müdürlüklerinde oluşturulan tercih merkezlerinde daha birçok detayları görüşme imkânının olduğunu sözlerine ekledi.