İki kamu binası daha uygulamaya alındı
Kırıkkale’de Kamu Binalarında Enerji Verimliliği (KABEV) projesi kapsamında valilik binasının yanı sıra Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi binaları da proje kapsamına alındı. Bu kapsamda önemli düzeyde enerji tasarrufu bekleniyor.
Kamu Binalarında Enerji Verimliliği (KABEV) projesi, Dünya Bankası tarafından fonlanarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü (YİGM), Dış Kaynaklı Yatırımlar Daire Başkanlığı (DYKDB) tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) desteği ile uygulanmaktadır.
500-700 kamu binasını enerji verimli bir şekilde yenilemeyi hedefleyen proje ile enerji tasarrufu, konfor artışı ve sera gazı azaltımı sağlanarak iklim değişikliği ile mücadele edilmesi hedeflenmektedir.
Proje yatırımları öncelikle yüksek enerji tüketimi ve daha kısa geri ödeme süreleri olan kamu binalarına odaklanacaktır. Proje kapsamında Türkiye’de yer alan kamu binalarının (okul, hastane, idari binalar, üniversite kampüsleri) enerji etütlerinin yapılması, enerji kimlik belgelerinin düzenlenmesi, enerji verimlilik düzeylerinin ve elde edilecek tasarruf seviyelerinin tespit edilerek yatırım maliyetleri ile birlikte raporlanması ve uygun bulunan kamu binalarının mimari, mekanik ve elektrik tadilat projelerinin hazırlanarak enerji verimliliği iyileştirmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
KABEV Projesi ile Kırıkkale Valiliği Hükümet Konağında toplam enerjide %40, elektrik enerjisinde %100 e yakın enerji tasarrufu sağlanacak.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yaklaşık iki yıl önce yapılan başvuru ile proje kapsamına alınan ve Bakanlığın Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan, Dünya Bankası finansmanlı Türkiye'de Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KABEV) Paydaş katılım toplantısı gerçekleştirildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda tüm bloklarda yapılacak enerji verimliliği çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
Proje uygulaması sonrasında toplam enerjide %40’a yakın elektrik enerjisinde de %100’e yakın enerji tasarrufu sağlanacak. Sürdürülebilir enerji kaynakları kullanımı sayesinde karbon salınımı büyük ölçüde azaltılarak çevreci bir bina haline gelecektir. Ayrıca Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi ve Tıp Fakültesi binaları da proje kapsamına alındı.